Veliko interesovanje u Republici Srpskoj za izlaganja javnih beležnika iz Srbije

Predstavnici Javnobeležničke komore Srbije učestvovali su danas u Banjaluci na seminaru Notarske komore Republike Srpske, gde su predstavili iskustva u vezi sa primenom Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i u vezi sa procesom digitalizacije u javnom beležništvu Srbije.

Na otvaranju seminara, predsednik JKS Srbislav Cvejić pozdravio je kolege iz Republike Srpske, istakavši da su oni bili velika podrška javnom beležništvu Srbije od kada je pre nepunih 10 godina uvedeno. “Ove godine mi ćemo obeležiti 10 godina od uspostavljanja javnobeležničkog sistema u Srbiji, zadovoljni što smo ispunili najvažnije ciljeve – rasteretili smo pravosuđe, uveli kontrolu u pravni promet, posebno u oblasti prometa nepokretnostima, dok je broj sporova prosisteklih iz ugovornih odnosa kod nas danas sveden na nivo statističke greške”, rekao je Cvejić.

On je ocenio da je saradnja sa nešto starijim notarskim sistemima u regionu bila izuzetna u prethodnim godinama i da je to takođe uticilo na brz razvoj javnog beležištva u Srbiji. Cvejić je zahvalio kolegama na prilici da prenesu svoja iskustva u dve važne oblasti javnobeležničkog delovanja danas i izrazio uverenje da će im ta iskustva pomoći. 

Članica Izvršnog odbora JKS Natalija Adžić je govorila o radu javnog beležništva Srbije u primeni Zakona u sprečavanju pravnja novca i finasiranja terorizma.

Javni beležnici Srbije su obveznici ovog zakona od 1. aprila 2018. godine i do danas su stekli značajno iskustvo u njegovoj primeni, rekla je Natalija Adžić u svom izlaganju koje je privuklo veliku pažnju kolega iz Republike Srpske. Ona je pojasnila koje su sve obaveze preuzeli javni beležnici od tog trenutka, kao i koje aktivnosti je preuzela Javnobeležnička komora radi primene ovog zakona.

Tokom ovog dela seminara notari iz Republike Srpske postavljali su veliki broj pitanja, s obzirom na to da je Zakon o sprečavanju pranja novca usvojen u BIH sredinom februara, te da su notari takođe obveznici ovog zakona.

Na seminaru za notare Republike Srpske tema je bila i digitalizacija u javnom beležništvu Srbije. Član Izvršnog odbora JKS Sava Dedajić govorio je o pristupu elektronskim registrima, što javnim beležnicima omogućava da svoje nadležnosti obavljaju veoma kvalitetno. Dedajić je istakao da uvid u registre koje javni beležnici koriste preko Pravno-informacionog sistema, podiže nivo pravne sigurnosti u svim polovima koji se obavljaju u javnobeležničkim kancelarijama.

Notari Republike Srpske zahvalili su kolegama iz Srbije na učešću na ovom seminaru i izrazili nadu da će uskoro imati priliku da ponovo čuju iskustva kolega, kao i da će uspeti da svoj sistem unaprede po ugledu na javno beležništvo u Srbiji.

Top