Razmena iskustava javnih beležnika Srbije i Republike Srpske u procesu digitalizacije

Digitalizacija javnobeležničke delatnosti i ključni koraci koje preduzima Javnobeležnička komora Srbije kako bi ova pravosudna profesija što pre raspolagala najsavremenijim i bezbednim alatima za arhiviranje javnobeležničke građe bili su tema današnjeg sastanka rukovodstva JKS i delegacije Notarske komore Republike Srpske.

Poželevši dobrodošlicu u Beograd delegaciji iz Republike Srpske, predsednik JKS Srbislav Cvejić istakao je da je dobra saradnja dve komore uvek bila korisna za obe strane i da su razmene iskustava doprinosile napretku javnobeležničkih sistema.

„Činjenica je da smo se mi za manje od osam godina, od kada smo otvorili prve kancelarije u Srbiji, uklopili u naš pravosudni sistem i da smo napredovali toliko da možemo ravnopravno da učestvujemo u svim razgovorima o unapređenju naše profesije na širem nivou od naših granica“, rekao je Cvejić, zahvalivši kolegama iz Republike Srpske na podršci u prethodnim godinama.

Cvejić je dodao da je za efikasnost javnog beležništva u Srbiji od neprocenjive važnosti Pravosudni informacioni sistem (PIS), koji je ustanovilo Ministarstvo pravde Republike Srbije, a zahvaljujući kome javni beležnici imaju pristup digitalizovanim bazama podataka neophodnim za obavljanje javnobeležničke delatnosti.

Predsednik JKS je podsetio da javni beležnici Srbije na daljoj digitalizaciji rade sa Poštom Srbije, koja razvija aplikaciju eNotar. „Ova aplikacija doneće rešenje za bezbedno arhiviranje javnobeležničke dokumentacije u digitalnoj formi, a u njenom razvoju Srbiji pomažu kolege iz Francuske“, rekao je Cvejić.

Sa druge strane, predsednica Notarske komore Republike Srpske Slada Ivelić upoznala je domaćine sa planovima za digitalizaciju notarskog sistema u Republici Srpskoj, koji je u RS zaživeo 2008. godine.

„S obzirom na to je javnobeležnički sistem u Republici Srbiji odmakao na putu digitalizacije, mi ćemo se potruditi da idemo vašim putem, kako bismo našim građanima omogućili jednako efikasan notarijat“, rekla je Slada Ivelić i istakla zahvalnost na spremnosti JKS da podeli svoje znanje i iskustvo.

Na sastanku su dogovoreni dalji koraci kako bi oba sistema iz toga crpela iskustvo za brži razvoj javnobeležničkog sistema. 

Top