Predsednik Međunarodne unije notara pohvalio javne beležnike u Srbiji

Predsednik Međunarodne unije notara (UINL) Hose Markenjo de Ljano (José Marqeño de Llano ) i potpredsednica Komisije za evropske poslove Zigurn Erber-Faler (Sigurn Erber-Faller) pohvalili su danas rad javnih beležnika i brz razvoj javnobeležničkog sistema u Srbiji, ocenjujući da je dosadašnji rad doveo do povećanja pravne sigurnosti za građane Srbije.

Na sastanku sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Srbislavom Cvejićem i članovima Izvršnog odbora JKS u Beogradu, De Ljano je pružio podršku Komori, ocenjujući kao značajno što javni beležnici imaju i podršku Ministarstva pravde Republike Srbije, koja će dovesti do daljeg razvoja javnog beležništva, kao i proširenja nadležnosti ove važne pravosudne profesije.

Predsednik JKS Srbislav Cvejić zahvalio je De Ljanu i potpredsednici Komisije za evropske poslove Zigurn Erber-Fale na današnjoj poseti i celokupnoj podršci koju je Unija pružila do sada veoma mladoj Javnobeležničkoj komori.

„Pre više od tri godine, a samo godinu nakon što smo osnovali Javnobeležničku komoru Srbije primljeni smo u stalno članstvo Međunarodne unije notara, čime je odmah unapređena naša saradnja i omogućena razmena iskustva sa notarskim sistemima koji u nekim zemljama postoje stotinama godina. To je nama omogućilo brži razvoj, i pomoglo nam da se uhvatimo u koštac sa novim nadležnostima, poput ostavinskih postupaka“, rekao je Cvejić na sastanku.

De Ljano i Zigurn Erber-Faler sastali su se danas i sa ministarkom pravde u Vladi Republike Srbije Nelom Kuburović, kojoj su, kako su naveli, zahvalili na podršci javnim beležnicima i unapređenju notarskog sistema u Srbiji.

Međunarodna unija notara ima 88 članova, a osnovana je 1948. u Buenos Ajresu, sa ciljem da promoviše, koordinira i razvija poslove i aktivnosti notara širom sveta i da obezbedi ugled i nezavisnost neophodnu za pružanje optimalne usluge pojedincima i društvima kroz blisku saradnju između notarskih komora.

Top