Obnovljen Memorandum o saradnji javnih beležnika Francuske i Srbije

  • Obnovljen Memorandum o saradnji javnih beležnika Francuske i Srbije
  • Nastavljen rad na digitalizaciji javnog beležništva, predstavljena aplikacija eNotar

BEOGRAD – Javnobeležničke komore Srbije i Francuske obnovile su danas potpise na Memorandumu o saradnji u oblasti digitalizacije i tako nastavile saradnju na razvoju digitalnih alata i unapređenju rada javnih beležnika.

Memorandum su u Beogradu potpisali predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić i izaslanik Visokog saveta javnog beležništva Francuske, zadužen za saradnju sa Srbijom, Stefan Zečević, u prisustvu pomoćnice ministra pravde Republike Srbije Jelene Deretić.

„Današnjim potpisom mi smo potvrdili odlučnost da realizujemo projekte koje smo započeli u oblasti digitalizacije javnog beležništva sa našim kolegama i prijateljima iz Francuske“, rekao je posle potpisivanja Cvejić, podsećajući da su Ministarstvo pravde Srbije, JKS i Visoki savet javnih beležnika Francuske u julu 2019. godine potpisali Memorandum o saradnji u oblasti digitalizacije.

Cvejić je istakao da kolege iz Francuske pružaju veliku podršku javnom beležništvu Srbije u uspostavljanju sistema koji će omogućiti digitalizaciju arhiva, javnobeležničkih aktivnosti i javnobeležničkih dokumenata, kao i uspostavljanje registra testamenata.

„Francusko javno beležništvo sa nama od početka nesebično deli znanje i iskustvo, što nijednog trenutka nije bilo obustavljeno, ali je tokom pandemije bilo iz objektivnih okolnosti usporeno. Radili smo na razvoju alata koji su nam neophodni za dalje unapređenje funkcionisanja u digitalnom okruženju, a sada je neophodno da taj rad ubrzamo“, rekao je Cvejić.

Zečević, koji je Memorandum potpisao u ime francuske strane, istakao je da postoji zajednički interes dve strane da se promoviše saradnja u pravnoj, a naročito javnobeležničkoj oblasti.

„Sada postoji potreba da ubrzamo rad na razvoju digitalnih alata koje će koristiti javni beležnici i koji će biti u interesu države i građana. Siguran sam da ćemo u tome uspeti, a potvrda nam je već stigla, pošto smo danas prisustvovali prezentaciji plana izrade aplikacije eNotar“, rekao je Zečević.

Aplikacija eNotar, na čijem razvoju radi Pošta Srbije u okviru projekta iz Memoranduma, predstavljena je danas uoči obnavljanja potpisa na Memorandumu, na sastanku sa predstavnicima JKS i Visokog saveta javnog beležništva Francuske. Ova aplikacija služiće za pohranjivanje elektronske dokumentacije i arhiviranje u javnobeležničkoj delatnosti u Srbiji.

Top