Novih 28 javnih beležnika položilo zakletvu; Jačanje javnobeležničke mreže u Republici Srbiji

  • Novih 28 javnih beležnika položilo zakletvu
  • Jačanje javnobeležničke mreže u Republici Srbiji

BEOGRAD, 23. jula 2021.  – Javnobeležnička mreža u Srbiji od danas je jača za 28 novih javnih beležnika, koji su položili zakletvu pred ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović. 

„Zaklinjem se svojom čašću da ću poštovati pravni poredak Republike Srbije i da ću delatnost javnog beležnika obavljati zakonito, savesno, pošteno i nepristrasno“, izgovorili su i potpisali novi javni beležnici danas u Ministarstvu pravde, na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve.

Ministarka pravde Maja Popović tom prilikom je istakla da je u cilju postizanja potpune i jednake zastupljenosti javnobeležničkih mesta, imenovala nove beležnike za područja 19 osnovnih sudova. Ukazala je da poverena javna ovlašćenja iziskuju najviši stepen odgovornosti u obavljanju delatnosti koju su odabrali, te da kroz svoj rad opravdaju poverenje koje im je dato ovim izborom. 

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić zahvalio je ministarki Popović i Ministarstvu pravde na podršci i zalaganju za jačanje javnobeležničke profesije, kao stuba pravne sigurnosti u Republici Srbiji. 

„Od novih javnih beležnika očekujemo da javnobeležnički sistem u Srbiji učine još efikasnijim“, rekao je Cvejić i izrazio uverenje da će oni, zajedno sa 197 javnih beležnika koji već obavljaju svoje dužnosti, nastaviti da opravdavaju poverenje koje je beležnicima ukazano i da garantuju sigurnost pravnog prometa u Republici Srbiji.

„Javno beležništvo u Republici Srbiji je od 2014. godine, kada je uspostavljeno, ostvarilo osnovne funkcije javnog beležništva – a to su zaštita prava stranaka, ubrzanje i kontrola pravnog prometa i olakšanje rada pravosuđu. Na te rezultate smo ponosni, ali smo istovremeno svesni da se na tome ne smemo zaustaviti i da je naš zadatak da stalno unapređujemo profesiju, da jačamo i širimo mrežu javnih beležnika“, naglasio je Cvejić. 

Predsednik JKS je upozorio i da će se na pleđima novih kolega od samog početka nađi obaveza da budu dostojni profesije kojoj od danas pripadaju. „Dužnost mi je da vam kažem i da je važno da budete svesni da se propust jednog javnog beležnika odražava na celu javnobeležničku profesiju. Mi moramo imati visok prag tolerancije i u svemu moramo da pokažemo dostojanstvo i stručnost“, rekao je Cvejić. 

Javnobeležnička komora Srbije raspisala je ove godine u februaru, po rešenju ministra pravde, Konkurs za imenovanje javnih beležnika za upražnjena mesta i nakon sprovedenog postupka dostavila Ministarstvu pravde mišljenje o prijavljenim kandidatima. 

Za javnog beležnika može biti imenovana osoba sa završenim pravnim fakultetom, položenim pravosudnim i javnobeležničkim ispitom, kao i sa najmanje pet godina radnog iskustva na pravnim poslovima. Među novim beležnicima je osam advokata i devet dojučerašnjih javnobeležničkih pomoćnika, kao i jedan javni tužilac. 

Sedmoro novih javnih beležnika dobiće Beograd, dvoje Niš, po jednog javnog beležnika na ovom konkursu dobili su gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Zaječar i Čačak, kao i opštine Mali Iđoš, Aleksandrovac, Kovačica, Blace, Irig, Smederevska Palanka, Lajkovac, Lučani,  Temperin, Vlasotince, Sečanj, Čajetina, Arilje, Rača i Kosjerić. 

Sa 28 novih javnih beležnika, u Srbiji će biti ukupno 225 javnobeležničkih kancelarija, koje će biti otvorene kada novi javni beležnici prođu dalju proceduru i ispune uslove u pogledu prostorija i opreme. 

U ovom trenutku, još nema javnih beležnika za područja osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici, za koje se na ovogodišnjem konkursu nisu javili kandidati koji ispunjavaju uslove.

Top