Notari iz celog sveta u Beogradu od srede, 8. maja, do subote, 11. maja

BEOGRAD – Jedan od najznačajnijih događaja Međunarodne unije notara (UINL), četvorodnevni institucionalni sastanci, tokom kojih će više od 150 delegata iz celog sveta razgovarati o budućnosti notarijata, počinje u sredu, 8. maja u Beogradu.

U beogradskom Sava centru održavaće se tokom četiri dana sastanci komisija i radnih grupa UINL, koji će razmatrati izveštaje o funkcionisanu notarijata u oblasti borbe protiv pranja novca, institucionalnog organizovanja, ljudskih prava, rodnoj ravnopravnosti, digitalizaciji i etičkim principima notarijata. Takođe, u Beogradu će zasedati Generalni savet UINL, kao i Upravni odbor, upravljačko telo UINL.  

Delegacije notara iz celog sveta predvodi predsednik UINL Lionel Galiez (Lionel Galliez), francuski notar, koji će voditi sastanke Generalnog saveta. Otvaranju Generalnog saveta UINL prisustvovaće ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović.

„Javnobeležničkoj komori Srbije ukazana je velika čast odlukom da se Institucionalni sastanci UINL održavaju ove godine u Beogradu. Tako značajan događaj za svetski notarijat dolazi u našu zemlju u godini kada mi obeležavamo 10 godina od uvođenja javnobeležničkog sistema u Republici Srbiji“, istakao je predsednik JKS Srbislav Cvejić.

Cvejić je naglasio da su brz razvoj i postignuti rezultati javnog beležništva u Srbiji doveli do toga da UINL ukaže našoj Komori poverenje za organizaciju ovako značajnog događaja.

„Za bezmalo 10 godina uradili smo više od 20 miliona pravnih poslova. U našoj zemlji je broj sporova proisteklih iz ugovornih odnosa, naročito u prometu nepokretnostima, sveden na nivo statističke greške. Rasteretili smo pravosuđe, uveli kontrolu u pravni promet i uspeli da ostvarimo zaista najvažnije ciljeve uvođenja latinskog tipa notarijata“, istakao je Cvejić i dodao da su na tom putu beležnici imali veliku podršku Ministarstva pravde Republike Srbije.

Predsednik JKS je istakao da će se javnobeležnička organizacija truditi da u narednom periodu još više doprinosi radu UINL i da na taj način jača i sopstvene kapacitete.

Međunarodna unija notara je organizacija čiji je cilj promocija, koordinacija i razvoj profesije i aktivnosti notara širom sveta. Formirana od strane 19 zemalja u vreme osnivanja 1948. godine, UINL uključuje 91 zemlju, od kojih 22 od 27 članica Evropske unije i 15 od 19 zemalja G20. Danas je prisutna u skoro 120 zemalja, što čini dve trećine svetske populacije i više od 60 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda.

U Beogradu će biti prisutne delegacije iz 54 zemlje Evrope, Azije, Južne i Severne Amerike i Afrike.

Top