Nastavak saradnje javnog beležništva Francuske i Srbije: Obnovljen Memorandum o saradnji

 Javnobeležničke komore Srbije i Francuske nastavljaju saradnju u oblasti digitalizacije javnog beležništva, pošto su na ceremoniji u Dovilu obnovljeni potpisi na Memorandumu o saradnji.

Potpise na Memorandum o saradnji sa strane Srbije stavili su državna sekretarka u Ministarstvu pravde Livija Pavićević i predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić, dok je francusku stranu zastupala predsednica Visokog saveta notarijata Francuske Sofi Sabo-Barse.

Predsednik JKS je posle potpisivanja Memoranduma podsetio da je zahvaljujući saradnji sa Visokim savetom notarijata Francuske javno beležništvo Srbije uhvatilo korak sa najmodernijim notarijatima u svetu,  i da je proces digitalizacije uveliko u toku.

“Prethodni Memorandum o saradnji je okvir iz koga je proizašao alat za digitalizaciju javnobeležničke građe – eNotar, koji se dalje razvija u alat za digitalizaciju svih drugih javnobeležničkih aktivnosti i potpuno elektronsku javnobeležničku ispravu”, dodao je Cvejić.

Francuska je inače jedina zemlja koja već ima elektronsku notarsku ispravu i digitalni arhiv, i to svoje pozitivno iskustvo želi da podeli sa javnim beležnicima Srbije, kako bi Srbija bila druga zemlja Evrope sa ovim najmodernijim alatima.

Predsednik JKS je ovom prilikom pozvao predsednicu Visokog saveta notarijata Francuske Sofi Sabo-Barse da dođe u posetu Srbiji, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

„Javni beležnici Srbije zahvalni su kolegama iz Francuske na velikoj podršci koju su nam pružali još pre uspostavljanja javnog beležništva kod nas. To nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje ni tokom prethodnih devet godina, od kada je u Srbiji uveden javnobeležnički sistem”, istakao je Cvejić.

Tokom boravka u Dovilu, delegacija Srbije razgovarala je i sa predsednikom Međunarodne unije notara (UINL) Lionelom Galijezom, koji je pozdravio nastavak saradnje francuskog i srpskog notarijata, ocenjujući da je ona korisna za obe strane.

Takođe, predsednik UINL je Javnobeležničkoj komori Srbije ponudio da naredne godine bude domaćin Generalnog saveta UINL, povodom 10. godišnjice od uvođenja javnog beležništva u Srbiji, u znak priznanja za ostvaren napredak i brz razvoj srpskog notarijata.

Top