Obaveštenje u vezi sa izbornim radnjama

Poštovane kolege,

 

Kao što Vam je poznato, nikada do sada, od kada javni beležnici učestvuju u izbornom procesu overavajući potpise birača, nije bilo propusta u radu javnih beležnika, niti osnovanih  pritužbi. Učešće javnih beležnika u ovom procesu je svaki put bilo besprekorno, što je potvrđeno i u više naknadnih nezavisnih analiza.

Ističemo da u tekućem izbornom procesu, od 1. novembra 2023. godine, kada su raspisani parlamentarni izbori za Skupštinu Republike Srbije, kao i lokalni izbori za odbornike u pojedinim gradovima i opštinama, Javnobeležničkoj komori Srbije nije stigla nijedna pritužba na rad javnih beležnika u vezi sa prikupljanjem potpisa.  

Kao i uvek do sada, javni beležnici će nastaviti da se pridržavaju zakona i Odluke Izvršnog odbora o sprovođenju izbornih radnji, izlaze na teren i overavaju potpise birača bez obzira na to o kojoj izbornoj listi je reč, u skladu sa podnetim zahtevima.

Pojedini napisi u medijima koje smo imali prilike da vidimo nisu potkrepljeni, niti se Komori obratio iko od onih koji su te navode u medijima iznosili.

 

Srbislav Cvejić

predsednik Javnobeležničke komore Srbije 

Top