Javni beležnici Srbije opravdali očekivanja besprekornom organizacijom skupa UINL

U Beogradu predstavljen prvi nacrt Međunarodnog kodeksa notarijata

Gromoglasnim aplauzom u beogradskom Sava centru završena je sednica Generalnog saveta Međunarodne unije notara (UINL), na kojoj je tokom prethodne nedelje više od 180 javnih beležnika iz celog sveta diskutovalo o načinima za unapređenje pravne sigurnosti i ove pravničke profesije.

Tokom četiri dana Institucionalnih sastanaka UINL, delegati su diskutovali o ulozi notarijata u privrednom pravu, i o načinima na koji javni beležnici u ovoj oblasti mogu doneti sigurnost za državu i prednost za ekonomiju. Izuzetno važna tema sastanka Generalnog saveta UINL bila je građanska odgovornost javnih beležnika i profesionalno osiguranje, odnosno na koji način notarijat obezbeđuje sigurnost pravnih poslova za građane, što istovremeno jača i samu profesiju.

Beograd je imao čast i da bude mesto gde je predsednik UINL predstavio prvi nacrt Međunarodnog kodeksa notarijata, jednog sveobuhvatnog dokumenta, koji će predstavljati okvir za sve notarijate sveta. Ovaj dokument odnosi se na status notara i kriterijume za izbor, ali i na obavezne elemente javnobeležničke isprave i standarde koju sve isprave treba da ispunjavaju.

Na zatvaranju skupa u Beogradu, predsednik UINL Lionel  Galijez je zahvalio Javnobeležničkoj komori Srbije (JKS) na besprekornoj organizaciji, istakavši još jednom da je i pre dolaska u srpsku prestonicu znao da je JKS za samo deset godina ojačala i razvila se da može da bude domačin i najvažnijih međunarodnih skupova.

Predsednik UINL sastao se u Beogradu sa ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović, koja je takođe prisustvovala otvaranju sednice Generalnog saveta UINL i tom prilikom se obratila delegatima, izražavajući zadovoljstvo što je Republika Srbija domaćin ovog važnog međunarodnog skupa.

Ministarka Popović je naglasila da su javni beležnici svojim predanim radom, tokom 10 godina kako je ova profesija uvedena u Srbiji, u potpunosti opravdali poverenje koje im je ukazano. Takođe je ocenila da je skup u Beogradu priznanje za ostvareni napredak i brz razvoj javnog beležništva u Srbiji.

“Javni beležnici su dobro organizovanim i stručnim radom doprineli povećanju sigurnosti u pravnom prometu i smanjili broj sporova. Radnje koje obavljaju javni beležnici značajno rasterećuju sudove, koji mogu da se posvete isključivo postupcima u kojima je neophodno utvrđivanje spornih činjenica. Na taj način, preventivni aspekt delatnosti javnih beležnika omogućava efikasniju i kvalitetniju sudsku zaštitu”, rekla je ministarka pravde Maja Popović i dodala da će Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju javnobeležničke profesije, u cilju povećanja pravne sigurnosti i efikasnijeg i kvalitetnijeg rada pravosuđa.

U radu Generalnog saveta UINL, učestvovali su i javni beležnici i Srbije. Prvog dana sednice Generalnog saveta UINL, jedan od izlagača na okruglom stolu o ulozi javnih beležnika u privrednom pravu bio je Goran Andrić, član izvršnog odbora JKS, dok je u drugom okruglom stolu učestvovao Marko Tomić, takođe član IO JKS.

Na početku sastanka Generalnog saveta, predsednik UINL Lionel Galijez pored čestitke i zahvalnosti Javnobeležničkoj komori Srbije na organizaciji skupa, zahvalio je i svim učesnicima čija će stručnost doprineti da se u svim zemljama gde funkcioniše latinski tip notarijata unapredi dodatno pravna sigurnost, koja je suština notarske profesije.

Galijez je istakao da su svi notarijati u UINL ujedinjeni i posvećeni promociji kontinentalnog prava koje nosi vrednosti prevencije sukoba, zaštite prava i pacifikacije društva, što su tri cilja koje javni beležnik konkretizuje.

„Velika je privilegija imati uz sebe srpski notarijat koji nas je dočekao, a takođe je za srpski notarijat snaga to što može da računa na priznanje i podršku 91 notarijata naše Unije“, rekao je Galijez.

Predsednik JKS Srbislav Cvejić je obraćajući se delegatima Generalnog saveta UINL rekao da je održavanje ovog događaja u Srbiji od velikog značaja za srpsko javno beležništvo. „Ovaj skup nam pruža priliku da razmenimo najbolje prakse, razmotrimo i identifikujemo zajedničke izazove, kako bismo kao profesija što bolje odgovorili i tako doprineli našem društvu, našim državama i unapredili pravnu sigurnost, kojoj svi težimo", istakao je Cvejić.

On je dodao da je nemoguće govoriti o rezultatima javnog beležništva u Srbiji, a ne navesti činjenicu da je pravosuđe rasterećeno u toj meri da su sudski postupci proistekli iz ugovornih odnosa svedeni na nivo statističke greške, naročito u oblasti prometa nepokretnosti.

„Brz napredak i razvoj javnobeležničkog sistema u Srbiji, naravno, nije mogao da se desi bez velike podrške našeg Ministarstva pravde, koje kontinuirano radi na tome da nam obezbedi sve uslove za efikasan i kvalitetan rad“, rekao je predsednik JKS i naglasio da su javni beležnici Srbije istovremeno imali veliku pomoć kolega iz mnogo starijih i mnogo razvijenih notarskih sistema, kao i međunarodnih organizacija, pre svih UINL.

Institucionalni sastanci UINL u beogradskom Sava centru obuhvatali su 10 sastanaka komisija i radnih grupa, zatim celodnevni rad Upravnog odbora UINL, kao i dvodnevno zasedanje Generalnog saveta UINL. Više od 180 delegata iz 55 zemalja radili su svakog dana od od 9 do 18.30, bio je obezbeđen simultani prevod na tri jezika – engleski, francuski i španski, a na marginama skupa organizovano je i više bilateralnih sastanaka.

 


Top