Javni beležnici iz Srbije na 30. Kongresu Međunarodne unije notara

Predstavnici Javnobeležničke komore Srbije prisustvovali su početkom decembra u Meksiku jubilarnom, 30. kongresu Međunarodne unije notara (UINL), u okviru koga je održana i izborna Generalna skupština UINL-a.

Kongresu u Kankunu prisustvovali su notari iz 91 zemlje članice UINL, među kojima član Izvršnog odbora Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Aleksandar Mrkaljević, ovlašćeni predstavnik JKS, kao i javni beležnici Jovanka Jovanović, Bojana Babić i Đorđe Sibinović.

Mrkaljević je po povratku rekao da kongres UINL, koji se održava svake treće godine, ima poseban značaj jer se u okviru njega održava Izborna skupština ove organizacije, na kome je za novog predsednika izabran francuski notar Lionel Galijez.

„S obzirom na to da se obraća ispred 91 notarske komore, Međunarodna unija notara je sila. Zato što okuplja različite i brojne notarijate, koji dele zajedničku istoriju i vrednosti, Unija je izvor bogatstva“, podvukao je novi predsednik Galijez, koji će na toj funkciji biti naredne tri godine. On je dodao da će Unija nastaviti da brani, promoviše i razvija notarijate širom sveta.

Javni beležnik Đorđe Sibinović ocenio je po povratku sa Kongresa da je svetska notarska zajednica sve složnija, ali i efikasnija. „Ciljevi koje javnobeležnička služba ostvaruje univerzalni su i neophodni za pravnu sigurnost, posebno u oblastima imovinskih i statusno-ličnih prava”, rekao je Sibinović.

Prema njegovoj oceni, kongresi Međunarodne unije notara neophodni su za pronalaženje najdelotvornijih i funkcionalnih procedura, koje mogu da budu uspešne u svim zemljama, bez obzira na oblik pravnog sistema.

“Principi na kojima skladno funkcioniše svetska notarska zajednica za primer su i drugim društvenim organizacijama, budući da se u ovoj organizaciji vode isključivo pravilima struke i interesima brojnih i vrlo različitih subjekata prava“, istakao je Sibinović.

Međunarodna unija notara osnovana je 1948. u Buenos Ajresu, sa ciljem da promoviše, koordinira i razvija poslove i aktivnosti notara širom sveta i da obezbedi ugled i nezavisnost neophodnu za pružanje optimalne usluge pojedincima i društvima kroz blisku saradnju između notarskih komora. Ove godine, UINL je u svoje članstvo primio dve nove članice – notarske organizacije Uzbekistana i Kazahstana.

Javnobeležnička komora Srbije, koja je osnovana 2014. godine, primenjena je u članstvo Međunarodne unije svega godinu dana kasnije, zahvaljujući brzom razvoju i ispunjenju strogih kriterijuma za članstvo.

Od prijema u članstvo, javni beležnici Srbije su aktivni u radu više tela Međunarodne unije notara, a na kongresima su imali predstavljene radove iz više oblasti javnobeležničkog prava

Top