Održana prva sednica CAE komisije za mandat 2023. -2025.

Na prvoj, konstitutivnoj sednici Komisije Međunarodne unije latinskog notarijata za evropske poslove (CAE) za mandatno razdoblje 2023. – 2025, održanoj u Rimu  22. i 23. juna, kao delegat Javnobeležničke komore Srbije učestvovao je javni beležnik Aleksandar Mrkaljević.

Tom prilikom održan je okrugli sto na temu „Zaštita ranjivih odraslih osoba“, na kome su predstavnici više različitih evropskih notarijata upoznali delegate CAE o načinu i sistemu  preventivne zaštite ranjivih osoba u njihovim državama.

Takođe, u okviru rada Komisije su izveštaje podneli predsednik Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL) Lionel Galiez, potpredsednik UINL-a za Evropu Jens Borman, kao i predsednik Međunarodne komisije UINL-a za javnobeležničku saradnju Rihard Bok.

Novoizabrana predsednica CAE komisije, javni beležnik iz Italije, Valentina Rubertelji predstavila je planove za rad komisije u period do 2025, a koji uključuje nastavak započetih studija, kao i pokretanje novih.

Delegati CAE komisije će u ovom mandatu raditi na studijama na temu nadležnosti i uloge javnog beležnika u razvodu braka, modela punomoći, priznavanja stvarnih prava, poveravanja vanparničnih postupaka javnim beležnicima, pravne sigurnosti u pravnom prometu i javnobeležničkih tarifa.

Uz ostale delegate CAE kratak izveštaj o trenutnom stanju u javnom beležništvu Republike Srbije podneo je i delegat JKS Aleksandar Mrkaljević.

 

Top