Francuski notari zadovoljni:Srbija će biti druga zemlja u Evropi sa digitalnim arhivom javnobeležničkih isprava

BEOGRAD - Delegacija Visokog saveta notarijata Francuske boravila je u dvodnevnoj poseti Javnobeležničkoj komori Srbije, koja je dobila pohvale za rad na digitalizaciji javnobeležničke arhivske građe i stvaranju uslova za kreiranje potpuno elektronske isprave.

“Navikli smo na Vaše uspehe zabeležene u dosadašnjem razvoju, koji pratimo od samog početka, već skoro devet godina. Ne čudi nas da ste uspeli da u partnerstvu sa Poštom Srbije dođete do ovog rezultata i da započnete probu aplikacije E-notar“, rekao je Stefan Zečević u ime delegacije Visokog saveta notarijata Francuske na sastanku u Javnobeležničkoj komori Srbije u Beogradu.

Zečević je istakao da su impresionirani radom Pošte Srbije na toj aplikaciji, posebno jer su njome postignuti zaista visoki standardi bezbednosti podataka.

Član delegacije iz Francuske, jedan od direktora ADSN, kompanije koja već 40 godina radi na informaciono-tehnničkim rešenjima za francusko javno beležništvo, Fransoa Ksavijer Bari je takođe naglasio da je impresioniran alatom E-notar koji je razvila Pošta Srbije u partnerstvu sa Javnobeležničkom komorom Srbije.

“Sada je moguće raditi na tome da se taj alat integriše u rad javnobeležničkih kancelarija, a moguć je i korak dalje – da se u Srbiji stvori sistem koji omogućava 100 posto elektronsku ispravu”, dodao je Bari, koji je ekspert u ovoj oblasti.

Francuska, koja je inače jedina zemlja koja već ima elektronsku notarsku ispravu, želi da Srbija, pored digitalnog arhiva, bude i prva sledeća zemlja koja će imati i ovaj alat, naveli su predstavnici francuske delegacije.

Saradnja dve komore značajno je doprinela našem brzom razvoju, a što se najbolje vidi baš na polju digitalizacije, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić, naglašavajući da je Ministarstvo pravde omogućilo javnim beležnicima sve uslove za brze i efikasne postupke i dovelo do toga da danas možemo da idemo u korak sa mnogo starijim i razvijenijim javnobeležničkim sistemima.

“Posebno nas raduje činjenica da će Srbija biti druga zemlja u Evropi koja će imati digitalni arhiv, što naše javno beležništvo unapređuje i povećava nivo pravne sigurnosti. Od izuzetnog je značaja i to što neće biti bezbednosnih rizika i što će se javnobeležničke isprave čuvati u zemlji”, kazao je Cvejić.

Predsednik JKS je pozvao delegaciju Francuske da dođe i prisustvuje potpisivanju konačnog ugovora sa Poštom Srbije o korišćenju aplikacije E-Notar, što se očekuje najkasnije do kraja juna, a što će omogućiti da se u pojedinim kancelarijama ova aplikacija testira, pre upotrebe u celom sistemu.

Francuska delegacija je odgovorila uzvratnim pozivom na godišnji kongres svog notarijata, kojom prilikom bi želeli i da sa JKS potpišu novi Memorandum o saradnji.

“S obzirom na to da naš sporazum o saradnji ističe u julu ove godine, kao i da smo uspešno realizovali ciljeve iz tog Memoranduma, pozivamo vas da potpišemo novi sporazum, kojim, pored daljeg zajedničkog rada na digitalizaciji  javnog beležništva, možemo predvideti i druge oblasti od interesa”, rekao je predstavnik Visokog saveta notarijata Francuske Vili Đakino. 

Sa druge strane, predstavnici Javnobeležničke komore Srbije su ovaj poziv prihvatili, ističući da je francuski notarijat, star više od 300 godina, najbolji primer za srpski javnobeležnički sistem koji se još razvija.

“Zahvalni smo na nesebičnoj pomoći i podršci koju ste nam do sada pružili i sa zadovoljstvom ćemo produžiti saradnju sa vašom komorom”, istakao je predsednik JKS.

Sastanku u Javnobeležničkoj komori Srbije prisustvovali su i članovi Radne grupe JKS za digitalizaciju u kojoj su javni beležnici Danijela Arsenović, Branka Medenica i Sava Dedajić.  

Sledi E-Notar 2

Pošta Srbije, čiji je IT tim razvijao aplikaciju E-Notar, dobila je velike pohvale od stručnjaka iz Francuske za izradu ove aplikaciji. Kako se ovaj projekat privodi kraju, sada Javnobeležnička komora i Pošta najavljuju nastavak saradnje, kroz rad na projektu E-Notar 2, koji će omogućiti da svaki građanin ima uvid u svoju dokumentaciju overenu kod javnih beležnika, uz maksimalnu pouzdanost i bezbednost.

 

Top